MyReportOnline

e Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis handhaaft in september het recordniveau van 121 punten. Bij 100 punten is de stemming neutraal. Belangrijke reden voor het hoge vertrouwen is de lage hypotheekrente. Ruim 42% van de Nederlanders denkt dat het huidige lage renteniveau de komende 12 maanden stabiel blijft.

 

Huis kopen wordt moeilijker
Opvallend is dat iets minder mensen het nu een gunstige tijd vinden om een huis te kopen. Dit percentage daalde in 3 maanden tijd van 60% naar 55%. Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis: "Dit is de keerzijde van de sterk gestegen huizenprijzen waarover het CBS vandaag bericht. Een eigen huis wordt voor een groeiende groep mensen steeds moeilijker betaalbaar, vooral in steden in de Randstad. Niet alleen omdat huizen steeds duurder worden, maar ook omdat er steeds minder aanbod is. De vraag is sterk toegenomen en de geringe nieuwbouwproductie biedt geen verlichting." Driekwart van de ondervraagden uit het maandelijkse onderzoek verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder zullen stijgen.

Huis kopen in 2017
De maximale hypotheek voor een woning daalt volgend jaar naar 101% van de waarde van de woning. De koper zal de overdrachtsbelasting, notaris- en financieringskosten dus grotendeels zelf moeten betalen. In 2018 en daarna mag niet meer dan 100% van de woningwaarde worden geleend.

De maximale NHG-koopsom is vanaf 1 januari 245.000 euro. Omdat kopers volgend jaar nog maximaal 101% van de woningwaarde mogen lenen, kan maximaal een hypotheek van 247.450 euro met NHG worden afgesloten. Kopers die investeren in energiebesparende voorzieningen kunnen maximaal 259.700 euro (106%) met NHG-zekerheid financieren.

Vanaf volgend jaar geldt voor schenken een vrijstelling van maximaal 100.000 euro. Over dit bedrag hoeft geen belasting te worden betaald, mits de ontvanger het geld gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, voor onderhoud of verbouwing of voor het aflossen van de hypotheekschuld.

 


Cultuur
Harderwijk
Milieu

HOT TOPIC

Binnenland & Buitenland

Geld