Groene piet wiseDe komende twee weken gaat Groene Piet op onderzoek uit en op 5 december maakt Sinterklaas de balans op en beslist hij of er iemand uit de duurzame 100 mee moet in de zak naar Spanje. Sinterklaas maakt de balans op en deelt zijn bevindingen met de jury die elk jaar voor Trouw de lijst van 100 duurzame Nederlanders samenstelt. Sinterklaas heeft WISE benaderd met het verzoek uit te zoeken of de Trouw Duurzame 100 bij een écht groene stroomleverancier zit. "WISE vraagt alle Nederlanders over te stappen op echt groene stroom - dat mag je dan toch zeker ook verwachten van de 100 meest duurzame mensen van het land?". En daar heeft Sinterklaas wel een punt.  

 

Heeft de Top 100 Duurzaam wel echt groene stroom ? 
Deze duurzame Nederlanders hebben hun plek verdiend in de duurzame 100 omdat zij zich met hart en ziel inzetten voor duurzame ontwikkeling. Voegen ze de daad bij het woord? Komt er thuis écht groene stroom uit het stopcontact? Veel Nederlanders die groen denken te zijn hebben namelijk nog sjoemelstroom, of zijn klant van een energiebedrijf dat nog volop investeert in kolen- of kernenergie. Dat is ook niet zo gek; misleidende reclames van fossiele energiebedrijven vliegen ons letterlijk om de oren. Zelfs de 100 duurzaamste mensen van Nederland kunnen zich natuurlijk vergissen. 

Sinterklaas en Groene Piet hebben dus een mooi gedicht geschreven waarmee WISE de 100 duurzaamste Nederlanders heeft benaderd. Markus Schmid, campagneleider groene stroom bij WISE: "we zijn nog volop bezig met de inventarisatie, we gaan er van uit dat de duurzaamheid-toppers graag een voorbeeld willen zijn voor alle Nederlanders en - als ze niet al de juiste keuze hebben gemaakt - alsnog gauw overstappen". Sinterklaas roept ze op te kiezen voor een bedrijf uit de top van het jaarlijkse onderzoek dat WISE samen met Greenpeace, de Consumentenbond en Natuur & Milieu uitvoert. 


Uit onderzoek van het ECN blijkt dat 42% van alle elektriciteit die in Nederland wordt verbruikt als groene stroom wordt verkocht. Maar slechts 11% van het totale verbruik komt daadwerkelijk uit hernieuwbare bronnen in Nederland. Een groot deel van ons verbruik wordt dus 'vergroend' met certificaten uit het buitenland, veelal afkomstig van waterkrachtcentrales in Noorwegen, Frankrijk en Zweden. 

Dat noemt WISE sjoemelstroom, door certificaten daarvan in te zetten verandert er niets ten goede. Ondanks jarenlange ophef over deze kwestie is het aandeel sjoemelstroom in Nederland ook in 2015 toegenomen. De kans dat goedgelovige consumenten sjoemelstroom kopen blijft dus onverminderd groot. Door groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van een écht groen energiebedrijf te kopen kunnen huishoudens een impuls aan de markt geven om meer groene stroom in eigen land te gaan produceren. Door een overstap van een grijze naar een écht groene stroomleverancier bespaar je direct de uitstoot van 4000 kilo CO2 per jaar.Groene piet individu

 

 

   

Myreport twitter