Vereniging Eigen Huis is tevreden met het bericht dat de ACM een verplichte overstromingsverzekering afwijst. Huiseigenaren moeten zelf kunnen bepalen of zij hun woning tegen waterschade willen verzekeren. De vereniging is gekant tegen een opgelegde verzekering die de helft van de Nederlandse woningeigenaren niet nodig heeft en niet wenst. 


Verplichte verzekering vooral lastenverzwaring
Het Verbond van Verzekeraars wil een gedwongen verzekering tegen overstromingsschade invoeren voor eigenaren van woningen en gebouwen, terwijl burgers nu al via de inkomstenbelasting en waterschapslasten betalen voor veilige dijken en droge voeten. De premie van de verplichte verzekering moet worden betaald via een opslag op de inboedel- en opstalverzekering. Voor huishoudens en bedrijven betekent dit een extra lastenverzwaring, terwijl het verzekeraars enkele honderden miljoenen euro's per jaar oplevert.

Wettelijke schaderegeling onduidelijk
De overheid kijkt per incident hoe ze omgaat met de schade. Een probleem bij de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) is de onduidelijkheid over het redelijkheidsprincipe. Een huiseigenaar heeft na een overstroming in principe geen recht op een tegemoetkoming van het Rijk als hij zich ook tegen het schaderisico had kunnen verzekeren. Onduidelijk is welke schadedekking en welke verzekeringspremie de wetgever hier als redelijk beschouwd. Vereniging Eigen Huis vraagt de overheid hierover snel duidelijkheid te geven. Op het moment dat hier duidelijkheid over is en dijken aan de afgesproken kwaliteitscriteria voldoen, kunnen verzekeraars concurrerende producten aanbieden en kan de consument kiezen uit een passende dekking met een redelijke premie.

Bewustzijn omhoog, premie omlaag
Veel Nederlanders denken nog steeds dat een overstroming hen niet kan overkomen. Maar volgens recent onderzoek van HKV Lijn in water voldoet ongeveer 30% van de dijken in ons land niet of niet geheel aan de kwaliteitsnormen. Hierdoor zijn de overstromingsrisico's in gebieden soms wel tien keer groter dan is afgesproken. Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid hoge prioriteit moet geven aan het op orde brengen van waterkeringen, zodat de kans op overstromingen tot een acceptabel niveau wordt teruggebracht. Tegelijkertijd maakt dit het overstromingsrisico voor verzekeraars beter te verzekeren.

Het is belangrijk dat het overstromingsbewustzijn onder burgers toeneemt. Een huiseigenaar wordt bij een vrijwillige verzekering gestimuleerd preventieve maatregelen te nemen waardoor zijn premie daalt, zoals het op een hogere verdieping plaatsen van dure elektrische apparaten of het aanbrengen van waterbestendige vloeren. Bij een verplichte verzekering met een vaste premie neemt het risicobewustzijn niet toe en worden preventieve maatregelen niet beloond.


Myreport twitter